Προετοιμασία: 20'
Αναμονή: 30'
Ψήσιμο: 40'-45'
Μερίδες: 6-8

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. ελαιόλαδο SPARTA WHITE TRUFFLE + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για την ταρτιέρα
50 ml γάλα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για την κρέμα
350 ml γάλα
40 γρ. αγελαδινό βούτυρο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αυγών
1 μικρή γλυκοπατάτα, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη
50 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για την επιφάνεια
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
2 κρεμμύδια κόκκινα, κομμένα σε φετάκια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη: Βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και τρίβω τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώσπου να ετοιμάσω μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτω το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και το αλάτι και ανακατεύω με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να επιμείνω ιδιαίτερα, μέχρι να ετοιμάσω ζύμη, όχι απαραίτητα ομοιόμορφη. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη, και την βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσω.
Ξετυλίγω τη ζύμη. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
Λαδώνω την ταρτιέρα με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα.
Για τη κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να τα αφήσω να κάψει.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω αμέσως με το σύρμα. Το καβουρδίζω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Σταδιακά και χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω το γάλα. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό για λίγα λεπτά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι η κρέμα να δέσει σχετικά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τους κρόκους, την τριμμένη γλυκοπατάτα και τη γραβιέρα, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνω κατά μέρος.
Για την τάρτα: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις φέτες γλυκοπατάτας και τις μπλανσάρω για 3 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αδειάζω την κρέμα μέσα στην ταρτιέρα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Τοποθετώ τις φέτες γλυκοπατάτας και κρεμμυδιών εναλλάξ και κυκλικά μέχρι να καλύψω όλη την επιφάνεια της κρέμας. Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά.